wvef.org
спасибо ivideosoft.com
Celý článekV časných ranních hodinách na Nový rok 2003 odstartuje již 25. ročník nejtěžší rallye světa Paříž - Dakar. Cílem nebude tentokrát Senegalská metropole, i když si její jméno rallye v názvu zachovala, ale egyptské město Sharm el Sheik na břehu Rudého moře. Jedním z týmů, které se na soutěž připravují, je i BR Petrobras Lubrax Team. V jeho barvách pojede letos opět soutěžní Tatra pilota Tomáše Tomečka. Stejně jako v letošním a loňském ročníku budou dalšími členy posádky Brazilec André Azevedo jako navigátor, na post mechanika a zpravodaje týmu zasedne Jaromír Martinec. Dalším a velmi důležitým členem týmu bude šéfmechanik a pilot doprovodné tatry, zkušený Petr Vodák. Vozidla Tatra Pro nadcházející ročník tým použije osvědčený vůz TATRA 815 2TVR45 Dakar TERRNO, který byl nově postaven v loňském roce. Díky vstřícnosti vedení akciové společnosti Tatra vozidlo prošlo během letních a podzimních měsíců kompletní kontrolou a repasí. Po zkušenostech z minulého závodu na něm byly provedeny některé úpravy - ta zásadní spočívá ve změně konstrukce odpružení přední nápravy. Doposud používané torzní tyče byly nahrazeny vzduchovými vlnovcovými pružinami. Na soutěžním autě bude také zkoušena nová převodovka TATRA 14TS 210 L a nový typ tlumičů Ateso . Další obrovský kus práce byl proveden na motoru ve vývojovém pracovišti Tatry, a. s. Klasický a rovněž velmi dobře osvědčený vzduchem chlazený dvanáctiválec TATRA byl osazen novými turbodmychadly a mezichladiči stlačeného vzduchu. Tato úprava přinesla zvýšení výkonových parametrů motoru.

Fotogalerie

Podvozek je taktéž klasický, tvořený centrální páteřovou rourou s výkyvnými polonápravami. Skříňová nástavba prošla v průběhu roku rovněž repasí - její konstrukce z hliníkových profilů a odlehčených sendvičových desek se loni velmi osvědčila a bude použita i letos. Podobně jako v sériové verzi je vůz vybaven tlumiči Ateso, vzduchovými filtry MANN, řízením AXL, další zvláštní výbavou je elektrocentrála, svařovací aparát ESAB, palivové nádrže ALU S.V. V uplynulém ročníku byly nově použity tlumené i dálkové světlomety Hella s xenonovými výbojkami. Posádka s nimi byla velmi spokojená, a proto jsou rovněž na voze namontovány i letos. Z hlediska bezpečnosti a opět v souladu s předpisy je uvnitř kabiny i nástavby umístěn masivní rám chrání posádku nejen v případě převrácení, ale i při čelním a bočním nárazu. Klasické sedačky jsou nahrazeny neodpruženými sportovními C.I.E.B. Čtyřbodové bezpečnostní pásy musejí být z bezpečnostních důvodů ukotveny k rámu a ne k sedačce. Tatra je vybavena nářadím Tona. Doprovodný vůz, jehož posádku kromě pilota ing. Petra Vodáka doplní brazilský mechanik pro týmový motocykl Geraldo Lima, byl postaven předloni. I zde je použit dvanáctiválcový motor se dvěma turbodmychadly a mezichladičem stlačeného vzduchu, který mu dává max. výkon 400 kW (550 k) a točivý moment 1900 Nm. Stejně jako v "ostré" tatře i zde je elektrocentrála, veškeré potřebné nářadí a především náhradní díly a rezervní pláště pro oba vozy. V tom spočívá úkol doprovodu - být neustále "na dosah" soutěžnímu vozu se zásobou potřebných dílů, plášťů a speciálního nářadí. Posádka soutěžního vozu pojede opět ve stejném složení jako loni. Za volant usedne zkušený pilot ing. Tomáš Tomeček (32 let). Letos se soutěže zúčastní poosmé, z toho popáté jako pilot. Svoji první účast v soutěži korunoval v roce 1995 vítězstvím na postu navigátora, na němž absolvoval ještě další dva ročníky. Poprvé se na start Rallye Paříž Dakar jako pilot soutěžní tatry postavil v roce 1999 ve smíšené česko-brazilské posádce, se kterou se umístil na třetí pozici. O rok později (2000) dojel s těsnou ztrátou pěti vteřin na čtvrtém místě. V roce 2001 posádku z prvního místa v průběžném pořadí vyřadila neopravitelná porucha v polovině závodu. Loni posádku odsunula z čelních pozic na konečné desáté místo dva dny před koncem soutěže porucha na homokinetickém kloubu přední nápravy.

Fotogalerie

Navigátorem soutěžní tatry bude již popáté za sebou velmi zkušený brazilec André Azevedo (43 let). Ten získával své dakarské zkušenosti nejprve jako závodník v kategorii motocyklů. Třetím členem posádky je šéfredaktor časopisu AutoEXPERT ing. Jaromír Martinec (29 let). Na prostřední sedadlo mechanika usedne již potřetí a znovu má mj. na starosti i přinášení zpráv z týmu během soutěže. Pilotem doprovodné tatry bude opět ing, Petr Vodák (31 let). Je zaměstnancem zkušebního oddělení Tatry, a. s. bude plnit úlohu šéfmechanika. Jeho úkol je velmi náročný a odpovědný - doprovodná tatra musí být neustále na dosah soutěžní posádce. Přípravy Demontáž soutěžního vozu začala v květnu letošního roku. Tým opět našel vynikající zázemí v areálu kopřivnické automobilky. V letních měsících proběhla repase všech skupin a zásadní úpravy. Z dílny vozidlo vyjelo již v polovině října a následně prošlo podrobným testováním, jednak na zkušebním polygonu automobilky a dále mj. dvakrát v písčitých terénech v okolí Senice na Slovensku. Přípravy proběhly přesně podle stanoveného harmonogramu.

Fotogalerie

Doprovodná tatra Petra Vodáka prošla celkovou kontrolou - jednotlivé agregáty byly v průběhu roku demontovány a odzkoušeny. Drobných úprav doznal prostor na nástavbě - přibyly regály pro uložení beden na náhradní díly. Rovněž tento velmi osvědčený vůz absolvoval jedno kontrolní testování na Slovensku a je připraven. Tomáš Tomeček

(Všechny články v kategorii Telefonica-Dakar 2003) (Videa z Telefonica - Dakar 2003) Hlavním partnerem portálu Dakar.cz je internetový obchodní dům Hocker

Magazín Racing Life